Difference between revisions of "Sv:Vanliga frågor"

From Gramps
Jump to: navigation, search
Line 145: Line 145:
 
[[Category:Sv:Dokumentation|Vanliga frågor]]
 
[[Category:Sv:Dokumentation|Vanliga frågor]]
  
{{languages|Gramps_3.0_Wiki_Manual_-_FAQ|Vanliga frågor}}
+
{{languages|FAQ|Vanliga frågor}}

Revision as of 10:39, 19 January 2008

Den här artikeln innehåller en lista på frågor som med jämna mellanrum dyker upp på e-postlistor och i forum. Listan är inte på något sätt komplett. Om du vill lägga till förslag eller frågor till den här listan så får du gärna skicka dina förslag till [email protected]

Contents

Allmänt

Vad är GRAMPS?

GRAMPS är the Genealogical Research and Analysis Management Program System. Med andra ord, det är ett program som låter dig sammanställa, redigera och utforska genealogisk data med hjälp av kraften hos din dator. Se Information om GRAMPS.

Var får jag tag i det och hur mycket kostar det?

GRAMPS kan installeras helt gratis. GRAMPS är öppen källkod och licensierat under GNU General Public License. Du har full tillgång till källkoden och får distribuera programmet och källkoden fritt.

Finns GRAMPS på andra språk?

Ja, för närvarande så är GRAMPS översatt till 15 språk. Se Översättningar.

Hur gör jag säkerhetskoperingar?

Det är extremt viktigt att säkerhetskopiera sin data och förvara den på ett säkert sätt. GRAMPS har ett särskilt, portabelt filformat med filändelsen .gramps som är litet och direkt läsbart för människor. Om du har tillåtit det i inställningarna så kommer GRAMPS att göra en kopia av dina data varje gång programmet stängs. Du kan då och då flytta denna säkerhetskopia till ett säkert ställe, till exempel ett usb-minne.

Spara inte säkerhetskopior i GEDCOM-format eftersom inte all information i GRAMPS kan skrivas till en GEDCOM-fil. Detta betyder att en export/importoperation GRAMPS --> GEDCOM --> GRAMPS kommer att leda till att data går förlorad. Använd istället filformatet .gramps för säkerhetskopior!

Spara inte säkerhetskopior i GRDB-format. GRDB är en databas som kan vara datorberoende (läs: inte fungera på någon annan dator). Små skador på en GRDB-fil kan inte heller repareras. Använd istället filformatet .grampsför säkerhetskopior!

Stödjer GRAMPS Unicode-teckensnitt och i synnerhet icke-latinska tecken?

Ja. GRAMPS arbetar internt med Unicode (UTF-8), så samtliga alfabet kan användas i alla inmatningsfält. Detta stöds även av samtliga rapporter även om du för PDF/PS behöver arbeta med gnome-print eller Openoffice.

Installation

Vad behövs för att installera GRAMPS under Linux, Solaris, eller FreeBSD?

GRAMPS är en GTK-applikation och behöver ha pygtk-biblioteken installerade på systemet. Om dessa bibliotek är installerade så ska GRAMPS fungera. Programmet fungerar under skrivbordsmiljöerna GNOME, KDE med flera. Om the GNOME bindings for Python är installerade på systemet så kommer GRAMPS att få utökad funktionalitet. GRAMPS-projektet rekommenderar version 2.8 eller högre av GTK.

Fungerar GRAMPS med Windows™?

Ett experimentellt installationsprogram för Windows finns tillgängligt men vi har inte personal nog att ge support för Windows. En e-postlista för windows finns dock och vi gör vårt bästa för att lösa Windowsrelaterade problem.

Fungerar det på Mac?

The Fink project har porterat några äldre versioner av GRAMPS till OS X™. Mac OS X-porten stöds inte inte direkt av GRAMPS-projektet, främst på grund av att ingen av GRAMPS utvecklare har tillgång till Mac OS X och på grund av att OS X inte är fri programvara.

Den nu aktuella versionen av GRAMPS (2.2.x) tycks inte ha blivit porterad av the Fink project. Var vänlig kontakta the Fink project för mer information. Emellertid så har några användare lyckats installera version 2.2.x på OS X antingen i ursprunglig version eller genom X11 med hjälp av några av paketen från Fink.

Vad är systemkraven för att köra GRAMPS?

Vi rekommenderar minst 800x600 pixlars skärmupplösning. För GRAMPS 2.0 så har minneskraven sänkts och GRAMPS kan köras ganska så effektivt på ett system med 256MB RAM-minne och innehålla avsevärt många fler människor. Ett system med 512MB minne bör klara av ca 200 000 personer. Diskanvändningen för databaser är emellertid betydligt större och en typisk databas upptar flera megabytes. Om du har samlat 120 000 individer så får du räkna med att databasen upptar 530Mb. Bilder lagras separat på hårddisken så att ha en stor hårddisk är nödvändigt.

Samarbete-Portabilitet

Är GRAMPS kompatibelt med andra genealogiprogram?

GRAMPS lägger all ansträngning på att vara kompatibel med GEDCOM, den allmänna standarden för att lagra genealogisk information. Vi har import- och exportfilter som gör det möjligt för GRAMPS att läsa och skriva GEDCOM-filer.

Det är viktigt att förstå att GEDCOM-standarden är dåligt impementerad -- nästan alla genealogiprogram har sin egen "variant" av GEDCOM. När vi hör talas om nya varianter så kan vi snabbt skapa import- och exportfilter. Emellertid så krävs det återkoppling från användaren om dessa varianter ska komma till vår kännedom. Informera oss gärna om GEDCOM-varianter som inte stöds av GRAMPS och vi kommer att göra vårt bästa för att skapa stöd för dem!

kan GRAMPS läsa filer skapade av andra genealogiprogram?

Se Är GRAMPS kompatibelt med andra genealogiprogram?.

Kan GRAMPS skapa filer som är läsbara av andra genealogiprogram?

Se Är GRAMPS kompatibelt med andra genealogiprogram?.

Vilka standarder stödjer GRAMPS?

Det som är bra med standarder är att det aldrig finns för få av dem. GRAMPS är testat för att stödja följande varianter av GEDCOM: GEDCOM5.5, Brother's Keeper, Family Origins, Family Tree Maker, Ftree, GeneWeb, Legacy, Personal Ancestral File, Pro-Gen, Reunion och Visual Genealogie.

Hur importerar jag data från andra genealogiprogram till GRAMPS?

Det bästa sättet är att skapa en ny databas (.grdb) och välja alternativet Importera från Arkiv-menyn. Här väljer du sedan den GEDCOM-fil som du skapade med det andra programmet och importerar den.

Kan jag installera GRAMPS på en Linuxbaserad webbserver och använda det via en webbläsare? Detta skulle göra det möjligt för mina släktingar jorden runt att komma åt databasen och uppdatera den.

Trots att GRAMPS kan skapa webbplatser så tillhandahåller programmet inget webbgränssnitt som tillåter redigering. Om detta är ett krav så prova GeneWeb eller PhpGedView som är mer troliga att möta dina behov. Du bör emellertid ställa dig själv följande frågor:

  • Vill jag verkligen att släktingar och andra människor ska ha direktåtkomst och kunna ändra i min databas?
  • Kan jag, utan verifikation, lita på att den information som människor lägger in är trovärdig?
  • Har de här människorna samma förståelse för källkritik och bra genealogiska metoder som jag har?

En bättre utgångspunkt kan vara att tillhanda ett webbaserat formulär där andra kan skriva in data som sedan skickas till dig för utvärdering. Du kan sedan bestämma om informationen ska läggas in i din databas.

Du bör även tänka på följderna av den tid som din webbplats kanske kommer att ligga nere om du inte har råd med ett dyrt webbhotell.

Rapporter

Kan GRAMPS skriva ut ett släktträd över min släkt?

Ja. Olika personer har olika idéer om vad ett släktträd egentligen är. Vissa tänker sig det som en tabell som leder från en avlägsen ana och listar alla hans/hennes efterkommande och deras familjer. Andra tänker sig att det är en tabell som sträcker sig från nutid och bakåt i tiden, innehållande alla anor och deras familjer. Ännu några andra tänker sig listor, textrapporter etc.

GRAMPS kan producera alla de ovanstående och många fler tabeller och rapporter än så. Dessutom så ger systemet med insticksmoduler (plugins) användaren, dig, möjlighet att skapa sina egna moduler, till exempel rapporter, tabeller eller verktyg för forskning.

I vilka format kan GRAMPS skriva ut rapporter?

Textrapporter finns tillgängliga i formaten HTML, PDF, ODT, LaTeX, och RTF. Grapfiska rapporter (listor och diagram) finns tillgängliga i formaten PostScript, PDF, SVG, ODS, och GraphViz.

Hur kan jag ändra standardspråket i rapporter?

Rapporterna använder samma språk som din Linuxinstallation. Du kan ändra detta genom att installera extra språkpaket, se Hur: Ändra språk i rapporter.

Är GRAMPS kompatibelt med Internet?

GRAMPS kan lagra webbadresser och öppna dem i din webbläsare. Det kan importera data som du har laddat ner från Internet och exportera data som du kan sända över Internet. GRAMPS kan hantera de standardformat som ofta förekommer på webben (exempelvis JPEG, PNG och GIF för bilder, MP3, OGG och WAV för ljud, QuickTime, MPEG och AVI för video etc). Förutom det så finns det väldigt lite som ett genealogiprogram kan göra med Internet.

Kan jag skapa anpassade rapporter/filter/andra saker?

Ja. Det finns många sätt att anpassa programmet. En är att skapa- eller modifiera de mallar som används för rapporterna. Detta ger dig viss kontroll över typsnitt, färger och i viss mån formgivningen av rapporterna. Du kan använda de kontroller som finns tillgängliga i rapporternas dialogrutor för att bestämma vad rapporten ska innehålla. Du har dessutom möjligheten att skapa dina egna filter -- det här är användbart när du vill välja ut en grupp människor baserat på dina egna kriterier. Du kan kombinera dessa filter för att skapa nya, mer komplexa, filter. Slutligen så har du möjlighet att skapa dina egna moduler. Det kan vara rapporter, forskningsverktyg, filter för import/export etc. Det här förutsätter att du har viss kunskap om att programmera i Python.

Varför visas icke-latinska tecken som skräp i PDF/PS-rapporter?

Det här beror på en begränsning i de inbyggda teckensnitten hos PS och PDF-formaten. För att skriva ut icke-latinsk text så ska du använda Print... i the format selection menu of the report dialog. Detta aktiverar gnome-print backend, vilket stödjer skapande av PS och PDF likväl som direktutskrift. (Notera: du kanske måste installera gnome-print separat eftersom den inte krävs för GRAMPS).

Om du bara skriver ut med latinska tecken så skapar alternativet PDF mindre pdf-filer jämfört med dem som skapas av gnome-print, Detta beror på att ingen teckensnittsinformation bäddas in.

Jag skulle vilja bidra till GRAMPS genom att skriva min favoritrapport. Hur gör jag det?

Det enklaste sättet att bidra till rapporter, filter, verktyg etc. är att kopiera en befintlig rapport, filter eller verktyg. Om du kan skapa det du vill genom att modifiera befintlig kod så är det jättebra! Om din idé inte går att genomföra genom att modifiera något befintligt verktyg så måste du skriva en modul från grunden. Hjälp finns tillgänglig via Utvecklarportalen, eller på utvecklarnas e-postlista: [email protected].

För att testa ditt pågående arbete så kan du spara din modul i mappen $HOME/.gramps/plugins så ska den hittas och laddas när programmet startas. En korrekt skriven modul kommer själv att registrera sig i GRAMPS, skapa menyposter och så vidare.

Om du är nöjd med ditt resultat och vill ge tillbaka koden till GRAMPS-projektet så är du välkommen att göra det genom att kontakta oss på [email protected].

Databas - GRAMPS filformat

Vad är den största databasstorlek (i bytes) som GRAMPS kan hantera?

GRAMPS har ingen teknisk begränsning för hur stora databaser som programmet kan hantera. Från och med version 2.0.0 så laddar GRAMPS inte längre in hela databasen i minnet vilket ger programmet möjlighet att arbeta med betydligt större databaser än tidigare. I verkligheten så finns det emellertid rent praktiska hinder. Den huvudsakliga begränsade faktorn är mängden minne som finns i systemet och storleken på cachen som används för access till BSDDB-databasen. Med den mängd minne som är vanligt nu för tiden så bör GRAMPS inte ha några problem att köra databaser innehållande tiotusentals personer.

Hur många personer kan en GRAMPS-databas hantera?

Se ovan. Återigen, det beror på hur mycket minne din dator har, se GRAMPS prestanda.

Min databas är väldigt stor. Finns det något sätt att undvika att all information laddas in i minnet?

Från och med version 2.0.0 så laddar GRAMPS inte längre in hela databasen i minnet vilket ger programmet möjlighet att arbeta med betydligt större databaser än tidigare. Det filformat som används är .grdb vilket betyder gramps database.

Fel och önskemål

Jag har hittat ett fel och jag vill ha det åtgärdat nu! Vad gör jag?

Det bästa du kan göra är att fixa felet själv och sända en patch till [email protected] :-)

Om detta inte är möjligt så bör du skriva en felrapport.

En bra felrapport ska innehålla:

  • Vilken version av GRAMPS som du använde när du påträffade felet (framgår via Hjälpmenyn --> menyvalet Om).
  • Det språk under vilket GRAMPS kördes (framgår genom att köra koden echo $LANG i din terminal).
  • Symptom som indikerar att det verkligen handlar om ett fel.
  • Loggfiler, felmeddelanden, varningar etc. som visas i din terminal eller i ett separat loggningsfönster.

De flesta problem kan lösas snabbt om bara tillräckligt med information tillhandahålls och därför så är det bra om du följer upp din felrapport. Då kan vi komma i kontakt med dig om vi behöver mer information.

GRAMPS borde vara en .... typ av program

Det är uppenbart att GRAMPS absolut behöver bli en (klient-server/web-baserad/PHP/webblog/Javascript/C++/distribuerad/KDE/Motif/Tcl/Win32/C#/Du-sade-det)-applikation. När kommer det att bli så?

Det säkraste sättet att få det att hända är att du gör det själv. Eftersom GRAMPS är fritt/open source så kommer ingen att hindra dig från att ta källkoden och fortsätta utvecklingen i den riktning som du tycker passar bäst. Om du gör det så bör du tänka på att ge ditt projekt ett annat namn så att det inte blandas ihop med den fortgående utvecklingen av GRAMPS. Om du skulle tycka om GRAMPS-projektet och vilja bidra med råd, expertis, filter etc. så samarbetar vi gärna med ditt nya projekt för att säkerställa kompabiliteten och möjligheterna till import/export med det nya formatet i ditt projekt.

Om du emellertid skulle vilja att GRAMPS-projektet antar din strategi så måste du övertyga GRAMPS utvecklare om att din strategi är bra för GRAMPS och överlägsen den nuvarande utvecklingsmodellen.

GRAMPS Webhosting

Hur kan jag publicera webbplatser skapade av GRAMPS?

Eftersom GRAMPS skapar HTML-dokument så kan du ladda upp sidorna till din personliga webbplats. Om du inte har en personlig webbplats och ändå vill ha dina sidor tillgängliga på Internet så kan GRAMPS-projektet ge dig utrymme på http://library.gramps-project.org, se artikeln om webbhosting.

Hur lägger jag upp mina sidor till GRAMPS library site (http://library.gramps-project.org)?

Om du vill lägga upp dina filer på GRAMPS library site så måste du kontakta GRAMPS-projektet, vanligtis genom att sända ett meddelande till e-postlistan gramps-users. Du kommer då att bli tilldelad ett användarnamn och ett lösenord som ger dig möjlighet att ladda upp dina filer till webbplatsen. Efter att du har laddat upp dina filer (i formatet tar.gz) så kommer GRAMPS-projektet att installera filerna åt dig.

När jag har laddat upp min Släktwebbplats till library.gramps-project.org, kan jag då använda mitt lösenord både till läsning och skrivning?

För att förhindra missbruk av library.gramps-project.org, så tillåter ditt lösenord endast uppladdning av filer. Om du önskar få ett användarnamn och lösenord som ger dig tillgång till en begränsad läsmöjlighet av dina filer, så måste du kontakta GRAMPS-projektet så ordnar vi det åt dig. Läs- och skrivrättigheterna kommer emellertid alltid att ligga på två separata konton.

Kan jag se mina uppladdade släktsidor genom att ange en URL i min webbläsare? Eller genom en länk i listan över släktsidor på GRAMPS-Project.org:s webbplats?

Huvudsidan på library.gramps-project.org Innehåller en lista på alla de familjesidor som laddats upp. Det kommer emellertid även att finnas en unik URL för varje släkts utrymme.