Ca:Manual wiki per a Gramps 3.2 - Què és nou?

From Gramps
Jump to: navigation, search
Gnome-important.png Avís de copyright especial: Totes les edicions d'aquesta pàgina requereixen sotmetre's a dues llicències diferents de copyright:

Aquestes llicències permeten al projecte GRAMPS maximitzar l'ús del manual del wiki com a contingut gratuït per a versions futures de GRAMPS. Si no esteu d'acord amb aquesta llicència dual, aleshores no editeu aquesta pàgina. Només podeu enllaçar a altres pàgines cap al wiki si rauen sota una llicència GFDL a través d'enllaços externs (utilitzant la sintaxi:[http://www.gramps-project.org/...]), no a través d'enllaços interns.
De la mateixa manera empreu només els convenis coneguts .

Anterior Índex Següent


En aquesta secció es dóna una ullada a les novetats de la versió 3.2 respecte a la versió 3.1. Tot el que aquí s'explica està àmpliament documentat en la resta del manual, per tant no necessiteu llegir aquesta pàgina. Aquí s'informa als usuaris de la versió 3.1 dels canvis realitzats, perquè així no ometin les noves possibilitats.

Abans de la vostra actualització

Com sempre, abans de realitzar una actualització, estigueu segurs que el vostre arbre familiar és en un lloc segur, feu una còpia de seguretat suplementària. La millor manera de realitzar-la és:

 1. iniciar Gramps 3.1
 2. obrir el vostre arbre de família
 3. exportar l'arbre genealògic al format Gramps XML o al format Paquet Gramps XML (inclou suports audiovisuals). Ho trobareu al menú Arbre familiar->Exportar, estigueu segurs d'exportar TOTES les dades, no restringiu la informació en cap sentit.
 4. Guardeu l'arxiu resultant en un lloc segur

Per a més informació llegiu: Backing up a Family Tree, valoreu que crear un arxiu pot ser inadequat en algunes circumstàncies. En el desafortunat cas que Gramps 3.2 malmetés la vostra base de dades, podríeu perdre l'arxiu.

Després d'això podeu instal·lar Gramps 3.2. Empreu un gestor de paquets informàtics per a realitzar aquesta tasca. En qualsevol cas, elimineu Gramps 3.1 i instal·leu Gramps 3.2, o estigueu segurs que instal·leu Gramps 3.2 en un lloc diferent.

Després de la instal·lació de Gramps 3.2, podreu obrir immediatament els vostres arbres familiars i continuar treballant-hi. Si hi hagués problemes (per exemple després d'una actualització completa del sistema), podríeu necessitar la còpia de seguretat que heu creat amb anterioritat, per recuperar totes les dades del vostre arbre familiar.

Advertiment 1: Des de Mac OS X via Portage i des de Win 7 64 bit, en intentar obrir una base de dades de Gramps 3.1 amb Gramps 3.2.0 s'emet l'error mostrat a sota (això hauria de solucionar-se a la versió 3.2.1), la còpia de seguretat no és banal! Si heu oblidat fer una còpia de seguretat, reinstal·leu Gramps 3.1 per a obrir l'arbre familiar i exporteu un fitxer gramps xml. Vegeu detall del missatge d'error.

Base de dades malmesa


Advertiment 2: Un cop heu obert un arbre familiar en un nou sistema operatiu, hi ha moltes probabilitats de no poder tornar a obrir la vostra base de dades en l'antic sistema operatiu. Com sempre, el format gramps xml us permet realitzar intercanvis de les vostres dades entre dos ordinadors. Hi ha eines per reparar les bases de dades, però són per a usuaris experimentats, per a evitar necessitar-les realitzeu còpies de seguretat abans d'actualitzar el sistema operatiu o el Gramps.

Canvis visibles al nucli

Visualització de les categories

A Gramps 3.1, cada categoria de la barra lateral tenia una sola vista. A Gramps 3.2, una categoria pot tenir diverses vistes. Per exemple, la categoria Persones disposa d'una vista en llista i d'un arbre de persones. Podeu canviar d'una a l'altre mitjançant el menú Vista de la barra d'eines.

La configuració de les vistes

La nova barra d'eines, secció amb vistes i un botó de configuració de les vistes a la dreta

La configuració de les vistes a GRAMPS 3.1 utilitzava un mecanisme diferent. En la versió 3.2 es defineix un emplaçament per a cada vista: el diàleg de configuració de la vista. Aquest és accessible des del botó de la barra d'eines (Pedigree View encara no està convertida).

Canviar columnes

Totes les vistes que mostren llistes tenen ara el seu propi editor de columnes disponible en el diàleg de configuració. D'altra banda les funcionalitats són les mateixes: el drag'n drop de les columnes per obtenir l'ordre desitjat, l'activació de les columnes a ordenar, i el botó Aplica per fer els canvis.

Per a més informació vegeu: Column Editor

Vistes noves i actualitzacions

Vista llista de persones

Fig. People ListView

En l'actualitat hi ha una vista que conté una llista de totes les persones de l'arbre familiar. Això presenta un avantatge quan treballeu amb els filtres i desitgeu un ordre diferent que el basat en el nom de família. A través de l'editor de columnes podeu posar les columnes en l'ordre que voleu, per exemple per la data de naixement com a primera columna, que aportarà una visió ordenada de tots els individus nascuts al mateix període.

L'inconvenient és que l'ordenació per nom no s'ha tingut en compte en aquesta configuració. Així si utilitzeu la funció d'ordenació per classificar el nom Safina sota Safin, aquests noms actualment es barregen en la llista de persones.

Per a més informació vegeu: People Category

Vista geografia

GeoView

Una vista que empra OpenStreetMap o Google Maps per a mostrar on han viscut les persones. Combinat amb els filtres, això permet veure l'origen d'un grup de persones, on han viscut, on han mort... .

Aquesta vista també es pot emprar per a afegir llocs en el vostre arbre familiar amb una latitud i una longitud exacta, o per a enllaçar un lloc existent a una latitud i longitud exacta. Perquè aquesta vista sigui útil és imprescindible que les localitzacions introduïdes siguin correctes (valoreu que podeu utilitzar una eina addicional per a completar les localitzacions si teniu nombrosos llocs sense latitud i longitud).

Evidentment, és necessària una connexió a internet ràpida per a utilitzar aquesta vista.

Per a més informació vegeu: Geography

Vista en arbre de llocs

S'ha iniciat una nova vista que permet organitzar els llocs en una estructura jeràrquica, primer de tot el país, després la regió... Aquesta vista serà millorada en properes versions.

Per a més informació vegeu: Place Tree View

Vista Gràfica en Ventall

Fig. Fan Chart View

Si coneixeu el gramplet gràfic en ventall, aleshores sabreu de què és capaç aquesta vista. Forma part de la categoria Avantpassats, i constitueix una bona manera per a conèixer quina branca del llinatge requereix una recerca més exhaustiva.

Per a més informació vegeu: Fan Chart View

Vista HTML

La vista HTML ve desactivada per defecte. Aquesta vista és present ja que constitueix la base de la vista Geografia. La podeu activar des del menú Ajuda -> Gestor de Connectors. Gramps no és un navegador d'internet, ni tampoc és pretén afegir un navegador d'internet a Gramps, però aquesta vista permet les funcionalitats mínimes necessàries a la vista Geografia. Si més no algú la podria trobar útil.

El motor HTML és webkit (si està instal·lat) o gecko (si està instal·lat) via els vincles amb python.

Per a més informació vegeu: HtmlView

Vista Esdeveniments

S'ha afegit la columna Participants Principals a la vista Esdeveniments per a mostrar els principals actors d'un esdeveniment.


Per a més informació vegeu: Event View

Navegació

Gramps 3.2 també emmagatzema ara una llista de les famílies, esdeveniments visitats... . Podreu utilitzar els botons endavant/enrere en la vista Famílies per tornar a veure les famílies prèviament seleccionades, com ho feia la versió 3.1 per a la vista Persones. El menú Saltar conserva l'històric dels elements vistos amb anterioritat.

Canvis en els connectors

Nova infraestructura

El mecanisme dels connectors per a Gramps s'ha actualitzat. Ara és possible amagar els connectors que no desitgeu. Això inclou els connectors exportar/importar, les eines, els generadors de documents (creació de . pdf, creació de .odf), i les vistes que de la finestra principal. Sí, totes les vistes ara són connectors.

Això dóna a l'usuari la possibilitat d'eliminar les opcions que no necessita, fent la navegació més ràpida i estalviant recursos.

Per exemple: no utilitzeu la Vista Pedigree View? Amagueu-la al Gestor de Connectors, i deixarà de ser present. No utilitzeu l'exportació vcard? Amagueu el connector.

Podeu afegir ara noves funcionalitats a Gramps instal·lant connectors anomenats "addons" directament des del programa. El sistema de connectors per a 3.2 ja té abundant contingut preparat per a ser baixat, (vegeu 3.2 Addons). A Gramps, aneu a Ajuda-> Gestor de Connectors i seleccioneu Instal·lar Complements.

Per a més informació vegeu: Plugin Manager

Novetats i actualitzacions de connectors

 1. Com sempre després de cada llançament, la Narrated Web Site ofereix més opcions.
 2. Alguns informes han rebut l'opció de donar sortida de dades en una altra llengua a l'emprada habitualment en Gramps.
 3. Millores a Informes personals complerts i Informes detallats descendents.

Per a més informació vegeu: Report specifications

 1. La major part d'estils de notes són suportats en els diferents formats de sortida, per exemple en el format de sortida ODF i l'informe web.

Canvis sota l'aparença del programa

Augment de la velocitat

Molts canvis per a millorar enormement les prestacions.

 • La utilització de Gramps en mode CLI (línia d'encàrrec) ja no necessita encarregar el codi de la interfície gràfica.
 • Els empelts no estan més carregats per defecte.
 • Les notícies vistes en llista. Per exemple: afegir una persona en un arbre familiar de 30.000 persones requeria 4 segons en un ordinador de 1.4Ghz en Gramps 3.1, ara això és realitza en alguns mil·lisegons.

S'han produït millores sota l'aparença del programa que haurien de millorar el rendiment enormement.

 • Emprar Gramps a través de la Línia d'ordres ja no comporta més la càrrega de GUI code.
 • Els connectors ja no venen carregats per defecte.
 • Nous llistats de vistes. Per exemple: afegir una persona en un arbre familiar de 30.000 persones requeria 4 segons en un ordinador de 1.4Ghz en Gramps 3.1, ara això és realitza en alguns mil·lisegons.

Migració cap a una arquitectura millor

El codi ha migrat a poc a poc cap a una estructura de directori diferent, marcant un límit estricte entre el codi en relació amb la genealogia, el codi de la interfície gràfica i el codi de la línia d'ordres. L'objectiu que és en el futur de proveir una biblioteca independent per a la genealogia que permet accedir als arbres familiars en altres projectes. L'objectiu és possibilitar en el futur una biblioteca de genealogia independent empaquetada per a accedir als arbres genealògics de Gramps en altres projectes.

Dependències

 • Gramps continua essent compatible amb python 2.5 i pygtk 2.12. En altres paraules, per exemple Ubuntu 8.04 sempre pot executar la versió 3.2. S'ha realitzat un esforç específic per fer-ho possible. La propera versió augmentarà els requisits.
 • libglade ha estat eliminat, ja que serà obsolet en el futur, i se substitueix per gtkbuilder.
 • Perquè la vista Geografia funcioni, els vincles de python cap a webkit o gecko (gtkmozembed) han d'estar habilitats. És recomana als empaquetadors emprar webkit com a dependència si webkit és estable sobre la seva plataforma.

Més informació

Vegeu the 3.2.0 roadmap i the change log.Previous Index Next