Changes

Jump to: navigation, search

Nl:Volkstelling

1,195 bytes added, 16:17, 7 April 2010
no edit summary
Alle Britse volkstellingen van 1841 tot 1901 zijn omgezet en geïndexeerd en zijn online beschikbaar. Er is een samenwerkingsverband tussen de nationale archieven van Ierland en Canada om de tellingen van 1901 en 1911 te digitaliseren voor het volledige Ierse gedeelte. Mogelijk is het geheel nu reeds beschikbaar.
 
==== United States ====
De grondwet in de V.S. voorziet dat de census minstens alle tien jaren dient te gebeuren, om zo het juiste aantal volksvertegenwoordigers per staat te kunnen vastleggen. Bovendien worden de statistieken van het ''Census Bureau'' gebruikt om te bepalen hoeveel federaal budget er gaat naar vele sociale en economische programma's.
 
De allereerste census werd gehouden in 1790 dor de lokale U.S. Marshals. De mensen die de tellingen deden, gingen van deur tot deur en noteerden het aantal mensen per huisgezin en de naam van het familiehoofd. Slaven werden ook genoteerd, maar voor toebedelingen werden ze maar als drie vijfde van een burger gerekend. Amerikaanse indianen werden niet geteld en meegerekend voor de toebedeling. De eerste telling telde 3,9 miljoen mensen, de census in 2000 meer dan 281 miljoen mensen.
 
Bij wet (5 oktober 1978) zijn de telresultaten verzegeld voor 72 jaar. De meest recente, publiek toegankelijke, is dus de telling van 1930; vrijgegeven in 2002.
 
Indexen van sommige volkstellingen zijn over de verschillende jaren aangelegd, zodat het zoekproces voor de oudere tellingen veel eenvoudig werd. Sommige tellingen zijn online beschikbaar.
 
== Voorbeelden ==
3,245
edits

Navigation menu