Nl:Gramps 5.2 Wiki Handleiding - Invoeren en aanpassen gegevens: details

From Gramps
Jump to: navigation, search
Vorige Index Volgende

Het vorige deel gaf u een snel overzicht hoe u gegevens kunt invoeren en wijzigen. Dit deel gaat hiermee verder, maar meer in detail.

Introductie

Zoals we in het vorige deel zagen, beschikt Gramps over een reeks schermen. Ieder van deze schermen geeft u mogelijkheden om informatie in te voeren en te wijzigen. Vaak is het zo dat dezelfde informatie kan bekomen worden vanuit verschillende schermen.

In Gramps wordt informatie ingegeven en gewijzigd via zogenaamde vensterdialogen. Omdat we dit begrip vaak zullen gebruiken, wordt hier uitgelegd wat we daar eigenlijk mee bedoelen:

Een vensterdialoog is een 'pop-up'-venster dat één of meerdere formulieren bevat waarin gegevens die in een bepaalde categorie thuishoren, kunnen ingevoerd en gewijzigd worden. Voorbeelden hiervan zijn de persoonsaanpas-dialoog en de familie-aanpas-dialoog en nog een heleboel andere.

Een vensterdialoog heeft vaak een reeks 'tabs'. Zo wordt informatie gegroepeerd in subcategorieën. Zo heeft de vensterdialoog voor personen onder andere de volgende subcategorieën: gebeurtenissen, kenmerken, adressen en opmerkingen.

Gramps-notes.png
De knoppen: toevoegen, verwijderen en bewerken

In de meeste gevallen kunnen de Gramps-gebruikers de knop STOCK_ADD gebruiken voor Toevoegen+ , de knop STOCK_REMOVE gebruiken om informatie te verwijderen en een icoon dat een pen en een blad papier voorstelt om informatie te wijzigen. We zullen verder in de tekst de laatste knop de knop Bewerken+ benoemen, terwijl de knop STOCK_ADD en de knop STOCK_REMOVE verwijzen naar de bewerkingen toevoegen en verwijderen.

Details

  1. Gramps 5.2 Wiki Handleiding - Invoeren en aanpassen gegevens: details - deel 1: Leer hoe u personen, datums, families en relaties toevoegt in Gramps
  2. Gramps 5.2 Wiki Handleiding - Invoeren en aanpassen gegevens: details - deel 2: Leer meer over de andere kernobjecten in Gramps: gebeurtenissen, bronnen, locaties en opmerkingen
  3. Gramps 5.2 Wiki Handleiding - Invoeren en aanpassen gegevens: details - deel 3: Leer hoe kenmerken en adressen werken en hoe u gegevens combineert
Vorige Index Volgende
Gnome-important.png Opmerking over speciale auteursrechten: Alle aanpassingen aan deze pagina vallen onder twee verschillende auteursrechtlicenties:

Deze licenties geven het Gramps-project de maximale vrijheid om het wikihandboek als vrije inhoud voor toekomstige Gramps versies te gebruiken. Indien u niet akkoord gaat met deze dubbele licentie, pas dan de inhoud van deze pagina niet aan. U mag slechts middels externe links (gebruik: [http://www.gramps-project.org/...]) naar andere wikipagina's verwijzen die enkel onder de GFDL licentie vallen, en niet via interne links.
Gebruik daarnaast enkel de bekende conventies.